01001, м. Київ, вул. Софіївська, 10, офіс 1

+38 (044) 278-70-70
+38 (044) 278-70-77
+38 (044) 278-07-62

Email: advocate@starokyivske.com

Графік роботи / Пн — Пт / 09:00 — 18:00

Зателефонуйте нам +38 (044) 278 70 70

Адміністративний суд запобіг розробку родовищ корисних копалин «новачками»

Адвокати АО «Старокиївське» успішно захистили права та інтереси Клієнта (великої вітчизняної видобувної компанії) в судовому спорі з низкою суб’єктів владних повноважень.

Даний судовий спір став наслідком грубого нехтування вказаними суб’єктами як нормами чинного законодавства так і інтересами держави.

Вказане полягало в затвердженні таких умов конкурсу на розробку родовищ корисних копалин, які дозволили взяти участь у вказаному конкурсі юридичним особам, які не мають жодних матеріальних, фінансових, технічних ресурсів та досвіду для здійснення відповідної діяльності.

І, мабуть, мало кого здивувало, що саме «новачки» галузі і були оголошені переможцями конкурсу.

В той же час заявка Клієнта АО «Старокиївське», який має власні матеріальні, фінансові, технічні ресурси та колосальний досвід у провадженні відповідних видів діяльності, «чомусь» отримала значно меншу кількість «балів». А тому, незважаючи на усталений стереотип, що «все куплено та немає сенсу боротись», було подано відповідний адміністративний позов.

Суд повністю підтримав правову позицію адвокатів АО «Старокиївське», яка полягала в наступному:

  • допуск до конкурсу осіб, які не мають власних ресурсів та досвіду суперечить як чинному законодавству так і інтересам держави;
  • одним з визначальних критеріїв для встановлення переможця конкурсу має бути саме власний досвід відповідного учасника;
  • суб’єкти владних повноважень мають діяти з метою захисту інтересів народу України, держави, регіонів і територій, забезпечення захисту охорони довкілля і раціонального користування надрами та іншими природними ресурсами України;
  • частиною стратегічного плану розвитку України є зменшення енергетичної залежності, тому допущення до розробки надр непрофесійних осіб є неприпустимим.

З огляду на наведені обставини суд першої інстанції повністю задовольнив позовні вимоги, а саме: скасував відповідну умову конкурсу, яка дозволила визначити переможцями «новачків», й результати конкурсу, зобов’язав відповідного суб’єкта владних повноважень провести повторний розгляд заявок учасників (без врахування скасованої умови конкурсу) та підготувати нові висновки та пропозиції щодо визначення переможця конкурсу.

http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/84726199